Makeup u teretani -da ili ne?

Danas ćemo se zabaviti nešto malo drugačijom temom. Naime, neki dan sam pričala sa svojom dragom  Andreom Dugandžić. Dugo je već pratim na Instagramu i njenoj Fb stranici FitMess Diary   i veoma mi je drago da sam curu lično upoznala kad je dolazila u Bihać na takmičinje u bodybuildingu gdje je osvojila 1. mjesto u svojoj kategoriji. Ali ono o čemu ću vam danas pisati , jer me je ona uputila na razmišljanje, je da li u teretanu ići našminkan ili ne?

Ima djevojaka/žena koje vole uvijek da budu našminkane pa barem minimalno, jedna od takvih sam i ja. Rijetko kad iz stana izađem a da ne stavim barem malo maskare. Navika ili ne, ali  se tako bolje osjećam i imam više samopouzdanja. Inače nisam tip koji koristi mnogo pudera i rumenila osim u nekim večernjim izlascima. Ali kad je u pitanju trening, svakako bi trebali šminku izbjegavati.

Kad treniramo, naše pore se otvaraju jer tijelo nastoji da se ohladi i time omogućujemo nesmetan ulaz prljavštine i bakterija a samim tim i nastanak prištića, mitesera i raznih alergija. Kao što je važno očistiti lice prije spavanja trebali bi uvesti naviku da to uradimo i prije treninga bez obzira da li ga obavljali u teretani ili na otvorenom.

Prije svega bi trebali izbjegavati pudere, jer od znoja će nam se svakako sve razmazati i mogli bi dobiti samo fleke po licu koje nam mogu stvoriti više neugodnosti nego da smo došli trenirati bez pudera. A ako baš moramo nešto staviti najbolje neka to bude neka tonirana krema za lijep ten, jer se manje primijeti kad se razmaže.

Ako ste tip kao ja da nigdje ne idete bez maskare onda vam obavezno savjetujem da to bude neka vodootporna  maskara kako bi sve ostalo na svom mjestu. Razne sijenke, tuševe i velike količine maskare bi trebali uveliko izbjegavati jer sav taj sloj na očnim kapcima stvara čepove na porama koje mogu dovesti i do upale.

Jasno je  da mnogi navrate odmah poslije posla ili nakon nekih drugih obaveza u teretanu kako bi obavili trening, ali to također ne smije da bude izgovor za vježbanje pod šminkom.  Vlažne maramice za skidanje šminke nam neće zauzeti mnogo mjesta u torbi!!!

Nakon treninga bi također bilo poželjno očistiti lice nekim protivupalnim sredstvom ili se jednostavno opet poslužiti maramicama i vodom dok ne dođete kući. Jer umivanje lica nakon treninga važno je za čišćenje od znoja i mrtvih stanica kože.

Šta vi mislite o šminkanju za teretanu? Da ili ne? I ako da u kolikoj mjeri? Rado bih željela čuti vaše mišljenje.