München Marienplatz

Minhen- glavni grad Njemačke pokrajine Bavarske. Nakon Berlina i Hamburga, Minhen je treći po veličini grad Njemačke. I dok mnogi odlaze trbuhom za kruhom, moj muž i ja smo iskoristili vikend da posjetimo taj divni grad kao pravi turisti. Otišli smo u posjetu kod dragih prijatelja koji su se maksimalno potrudili da nam uljepšaju odmor. Kako iskorisiti tako kratko vrijeme,a mnogo toga učiniti? Pa veoma lahko 🙂 Tako sto ćete otići u sami centar Minhena na Trg  Marienplatz. Tu se nalazi fantastičan sklop historije, savršene arhitekture, te brojni kafići, restorani i lanac butika za shopping.

Nova gradska vijećnica (Neues Rathaus)

Marienplatz je smješten  u srcu historijskog dijela grada a dobio je ime po kipu djevice Marije koja se nalazi u njegovom središtu. Trgom dominira Nova gradska vijećnica ( Neues Rathaus) u čijem sklopu se nalazi toranj visok 85 m, a koji je glavna turistička atrakcija ovog trga. Na tornju se nalazi sat i zvonik ( Glockenspiel ) koji svakog dana zvoni u 11,12 i 17 sati. U to vrijeme zazvone 43 zvona i pomjeraju se satne figurice koje predstavljaju određene dijelove historije grada. Posjetioci se mogu popeti na toranj što mi nažalost nismo jer nam je bilo puno hladno pa smo to ostavili za drugi put kad bude toplije vrijeme.

Zatim je još zanimljiva i Stara gradska vijećnica koja je prva sagrađena još početkom 14. stoljeća ali je izgorila u požaru pa je opet napravljena u današnjem gotičkom stilu. U njemu se nalazi i prekrasan muzej igračaka.

Stara gradska vijećnica (Altes Rathaus)

 

 

 

Šetajući od Marienplatza  došli smo i do drugog najpoznatijeg minhenskog trga-Karlsplaca (Karlsplatz). Na trgu su vidljiva stara gradska vrata Karlstor koja predstavljaju ulaz u poznatu Minhensku shopping-zonu.

Karlsplatz

E sad dosta historije 🙂 Da iskrena budem taj dan je toliko bio hladan, vjetar je puhao i definitivno vam savjetujem ako budete željeli posjetiti ovu ljepotu, nemojte to raditi zimi. Već drugi put posjećujem Minhen usred zime ali treći put ću gledati da to bude bilo koje drugo godišnje doba. Ali bez obzira od silnog uzbuđenja i adrenalina od sreće, nisam ni osjetila toliku hladnoću kao moj muž i prijatelji koji su se pomalo žalili hehe, ali šta ima slađe nego nakon takve šetnje sjesti u topli lokal  Coffee Fellows sa predivnim ambijentom  i ugrijati se uz toplu čokoladu i kolač. 🙂

Nakon što smo se lijepo ugrijali i napunili slatkim kalorijama, krenuli smo nazad istim putem i slučajno naiđem na ovu divnu bijelu ružu, kao samo mene da je čekala. Toliko volim bijele ruže  jer su simbol čistoće i nevinosti, te šalju poruku naklonosti i poštovanja. Uzela sam je samo da napravim koju fotkicu i vratila je na isto mjesto gdje sam je i našla da se još neko obraduje kao ja 🙂

Nadam se da vam se dopao moj današnji post 🙂 pišite mi da li ste i vi bili u Minhenu i možete li zamisliti da tamo živite? A ja ću vam uskoro spremiti još jednu objavu o prelijepom dvorcu Nymphenburgu. A do tad budite mi pozdravljeni 🙂 voli vas vaša Aida.

 

Coat: H&M

Cardigan: Terranova

Location: München Marienplatz