Dvorac Nymphenburg-Minhen

Svaki put kad pomislim na neku palaču, vidim sebe u dugoj raskošnoj haljini sa dubokim korzetom oko struka. Vidim palaču punu cvijeća i lijepe muzike i tebe kako mi prilaziš i pružas ruku moleći za ples. Ja onako sa postiđenim osmijehom i zaljubljenim pogledom uzimam te za ruku i počinjem zanosno da igram, baš onako kako je to Šarl Peroa dočarao u bajci Ljepotica i zvijer. Onda se probudim i shvatim da je 21 stoljeće i da su priče o princezama i prinčevima samo bajke koje smo slušali kao djeca dok smo bezbrižno odrastali.

U današnjem postu ipak želim da vam predstavim jedan lijepi dvorac a to je palača Nymphenburg koja je najveća barokna palača u Njemačkoj. Izgrađena je između 1664 i 1675 godine. Uz palaču se prostiru predivni vrtovi izgrađeni po uzoru na velike vrtove engleskih palača. Veličina vrta se prostire na 200 hektara zemljišta, ali pošto je zima i snijeg sve je prekriveno i sačuvano od hladnoće kako bi na proljeće sve lijepo procvjetalo. Uz palaču se nalazi i tvornica porculana a uz nju i dvorana sa kočijama u kojoj se nalazi veliki broj kočija, koje su još iz vremena gradnje palače.
Dvorac je izgrađen zapadno od Minhena u slavu rođenja sina i nasljednika Ferdinanda Marie i njegove supruge Henriette Adelaide. Dvorac je jednostavnog kockastog oblika. Najpoznatija odaja u dvorcu je tzv. Galerija ljepotica a Masivna velika sala dekorirana je u rokoko stilu.
Ova palača je služila vlasnicima kao ljetna rezidencija, a danas je dostupna svim turistima koji imaju želju da upoznaju ovaj dvorac.
Da li ste ikad posjetili palaču Nymphenburg u Minhenu i kakvi su vaši utisci?