Zadar, baloni i ja-moj rođendan

Ove godine sam za rođendan totalno neplanski završila u Zadru, ali znate i sami da sve što se desi spontano bude i najslađe.
Zadar je grad u kojeg se lako zaljubiti na prvi pogled, a jednom kada se to dogodi, ljubav više ne blijedi, naprotiv, svaki novi susret s ovim gradom uvjerava vas da je upravo on Taj!
Njegova stara jezgra osvaja, te uske uličice i prostrani Forum, grad koji je izrastao na antičkom kamenu, a danas ima i neke savremene fenomene poput Morskih orgulja i Pozdrava suncu. Ovaj muzej na otvorenom najbolje je iskusiti u aprilu, maju i junu ako volite toplinu, a niste oduševljeni hordom turista.
Kada je lijepo vrijeme, a Poluotok ne preplavljuje hrpa ljudi, kao što je bilo ovaj vikend, možete uživati u svim kutcima ili kako se kaže u Dalmaciji – ”kantunima” Zadra. Antički Forum živi je spomenik sa prepoznatljivim simbolom grada, romaničkom crkvom Svetog Donata, nasuprot koje se nalazi Arheološki muzej čiju sam zbirku posjetila prošle godine. Tu je smještena i katedrala svete Stošije i crkva Svete Marije uz samostan benediktinki.


Zadar u predsezoni idealan je grad za šetnju ili kako to u Dalmaciji kažu – ĐIR PO GRADU. Poluotok je pun malih kafića, slatkih restorana, slastičarnica, suvenirnica.

Zadrani imaju jednu zanimljivu naviku. U BiH pije se kafa, ali kako se to tek radi u Zadru..! Tamo ići na kafu znači ili eksirat espresso ili satima sjediti nad Nescaffeom i pričati, pričati, dok vam sunce udara u lice i njišu se palme na rivi. Sama riva nema toliko terasa obližnjih ugostitelja, još je uvijek slobodna za šetnju. Zgrada zadarskog Sveučilišta na rivi ima najljepši pogled na more koji možete zamisliti!

Manje je poznata zanimljiva činjenica i da je slavni francuski književnik Honore de Balzac pisao o Zadru u svom romanu “Un début dans la vie” (Početak u životu) iz 1842. godine, spominjujući ga kroz razgovor likova Schinnera i Georgesa. Legenda kaže da je velikan filma Alfred Hitchcock izjavio kako Zadar ima najljepši zalazak sunca na svijetu, a o tome svjedoče danas i milijuni fotografija i video zapisa koje možete naći na Internetu. Možete ih naći, ali vjerujte mi da je bolje da to sami iskusite.Nadam se da vam se se dopao moj današnji post. Ovaj put sa malo više slika 🙂 ali krivi su baloni koji su bili glavna atrakcija a možete ih nabaviti OVDJE.
Da li ste ikad bili u Zadru i kako vam se dopada?

Dress Shein
cardigan New Yorker
balloons Valemia.hr