Putovanje u Split

Znate kako svi imaju te male stvari u životu što ih čine sretnim. Za mene je ta “mala” stvar putovanje. Nešto o čemu mogu satima da pričam,  vrlo rado čitam a s vremena na vrijeme nešto i napišem. Putovanje je moja najveća inspiracija i nadam se da ću i vas inspirisati da idete da upoznate svijet, različite ljude i njihovu kulturu. Trenutno obilazimo mjesta koja nam nisu mnogo daleko, naravno sve u skladu sa mogućnostima ali zato uvijek sanjam o budućim destinacijama iz cijelog svijeta koje ću možda jednog dana i posjetiti ako Bog da. 

U današnjem blogu ću vam pisati o Splitu kojeg smo posjetili za vikend moj muž i ja. Putovali smo  motorom, to nam je ujedno bila i prva vožnja ove godine, pa smo zvanično otvorili našu sezonu.

Split je smješten na jadranskoj obali u srednjoj Dalmaciji na Splitskom (Marjanskom) poluotoku. Kad smo stigli u grad, odmah smo se zaputili na Splitsku rivu, jer imaju besplatan parking za motore i skutere. Riva je glavna gradska špica, mjesto gdje se moraš zaustaviti, sjesti i popiti kafu sa predivnim pogledom na more i drvored palmi.

Sjeli smo na terasu prvog ugostiteljskog objekta koji je bio odmah do našeg parkinga. Pošto smo imali malih problema sa smještajem kojeg smo rezervisali, jako ljubazni konobari su nas uputili gdje možemo još da nađemo prenoćište. Mogu reći također da smo naišli i na jako neljubazne osobe koje iznajmljuju apartmane ali ne želim ovdje nikog da imenujem o kome se radi, ali ću privatno svojim prijateljima i familiji uvijek  savjetovat da tamo nikad ne idu. Na kraju smo preko bookinga pronašli predivan smještaj – Pietra Rossa, oni koji me prate na Instagramu mogli su vidjeti na story-u kako lijepo izgleda a i cijena je bila baš prihvatljiva.

Ono što me u Splitu najviše fasciniralo je Dioklecijanova palača koju definitivno mogu svrstati među najfascinantnijim građevinama na svijetu. Izgradio ju je jedan od napoznatijih rimskih careva, car Dioklecijan a danas čini strogi centar starog dijela Splita. Palača sadrži brojne atrakcije, jedna od najimpozantnijih je i Katedrala Sv. Duje koja je zapravo izgrađena kao mauzolej poznatog cara zatim velika egipatska sfinga  te podrumi palače predstavljaju jedan od najbolje očuvanih antičkih kompleksa ovakve vrste na svijetu. Koliko sam upućena i moja omiljena serija Igra prijestolja ( Game of thrones) je snimana u njima.

 

Zapadno od Dioklecijanove palače, šetajući uskim uličicama  došli smo do Prokurative (Trg Republike), poznat i kao pozornica kulturnih zbivanja. Neorenesansna arhitektura idealna je pozornica  za kazališne i glazbene nastupe. Mnogo mi se dopada jer me podsjeća na Veneciju, grad u kojem sam nekad davno bila na maturskoj ekskurziji ali ga želim opet posjetiti.

Ima tu još mnogo toga lijepog za vidjeti ali najbolje je da sami posjetite ovaj divni grad i doživite sve njegove ljepote i znamenitosti. Nadam se da vam se dopao moj današnji post. Pišite mi kakvi su vaši utisci o Splitu i da li ste ga nekad posjetili.

 

Skirt: New Yorker

Bag: Deichmann