Petrčane-malo mjesto pored Zadra

U ovom postu želim  da vam napišem nešto o jednom  divnom mjesto kojem se možda i ne posvećuje tolika pažnja . Naime radi se o jednom malom mjestu koje se zove Petrčane, smješteno između dva grada duge tradicije, Zadra i Nina.

Tu smo proveli lijep i nezaboravan vikend sa prijateljima iz Zadra.

Hrvatsku mnogo volim naročito Dalmaciju, zato je često i posjećujemo. A u srcu Dalmacije lijepi Zadar u kojem se osjećam kao kod kuće, zbog toga sam mu prije par mjeseci posvetila poseban post koji možete pročitati  OVDJE

U Petrčanima možete pronaći  dobre apartmane i hotele koji su odmah uz more, takav je bio i naš apartman  “Vila Palma” u kojem smo boravili, samo 5 metara od plaže. Ništa mi ljepše nema nego ujutro kad ustanem izaći na balkon sa predivnim pogledom na more. Na kraju posta ću vam ostaviti i kontakt ukoliko budete željeli da sebi rezervišete ovaj apartman.

 

 

 

 

 

Šta smo radili?

Svako jutro bi počelo jutarnjom Ness kafom, a zatim bi otišli malo da plivamo prije doručka. More je tako mirno i kristalno čisto, nekad sam imala dojam kao da se u bazenu kupam. Tokom cijelog dana je vladao neki poseban mir. Petrčane je poznato po svojim brojnim plažama i hladovini u sjeni borove šume.  Plaže su šljunčane i kamenite sa uređenim prilazima te betonirane s pješčanim predjelima u moru.  Nama se ispred apartamana  plaža najviše  dopala pa smo se samo tu i kupali, jer nema gužve i ako je  srce sezone, tu su bili samo gosti iz susjednih apartmana.

Neke od poznatih plaža su Plaža Punta Radman, Plaža Pinija, Plaža Žal, Plaža Punta Skala itd.

Poslije večere smo inače išli prošetati obalom i gledati zalazak sunca. Najviše mi se dopala novouređena moderna obala sa drvenim pločama koje su umetnute u kamenu podlogu, podsjeća na palubu na kojoj je postavljena i pozornica gdje se prvu večer održao koncert. Jako zanimljiv detalj su stare crno-bijele fotografije Petrčana  gdje turisti uvijek zastaju da razgledaju i da se slikaju, nalikuje izložbi na otvorenom. Oni koji me prate na Instagramu su to već mogli vidjeti na mojim storijima. Ono što sam još primjetila šetajući obalom su velik broj klupica gdje možete sjesti  da odmorite, to  mi se baš dopalo kao i veliki broj molova.

Ugostiteljski objekti vam nude razne dalmatinske specijalitete po želji koje morate da oprobate.

 

 

Processed with VSCO with m5 preset

 

 

 

I na kraju kada napravimo jedan kratki rezime, shvatimo da mala mjesta nekad mogu puno više da ponude od velikih, naročito za one koji ne vole velike gužve.

Da li ste čuli ikad za ovo mjesto i da li ste ga posjetili?

 

Kontakt Vila Palma : Ernapejkovic@gmail.com ili Facebook

Flower Print Dress: SHEIN