Nedostatak komunikacije kao izvor konflikta

U posljednih nekoliko  dana slušam razne priče i ogovaranja među ljudima. Sva ta dešavanja su me navela da vam napišem koju riječ o tome zašto smatram da najčešće dolazimo u konflikte.

Inače sam  osoba koja voli nekoliko puta da razmisli o nekim stvarima pa onda da reaguje ali isto tako sam shvatila da sama sebi znam biti neprijatelj zbog tog  razmišljanja. Čovjek je sam sebi vuk kad se navuče na negativne misli. Nisam neki paničar, tako da svaki problem pokušam da sagledam racionalno, jer nemam ništa od histerije i nerviranja.

Ali hajde da pređem na stvar…

Shvatila sam da je najčešći problem među ljudima nedostatak komunikacije, to govorim iz vlastitog iskustva. Tužno je kad taj problem nastane sa osobama koje su nam posebno drage i koje volimo ali ipak nešto nam smeta a ne želimo to da kažemo, jer se bojimo povratne rekacije. Da li vam je to poznato? Vremenom počnemo gajiti negativne misli da nas neko ne voli,  i tako se nađete u ratu sami sa sobom pa onda i drugima.

Postavim sebi  pitanje: “Zašto prešutim uvijek u momentu kad bih trebala nešto da kažem?”

Zato što se bojim posljedica i onog što slijedi poslije toga..

To ne treba da bude tako, jer tome me život mnogo puta naučio i dokazao da stvari  najčešće nisu onakve kako nam se čine na prvi pogled.

Recite ono što vas muči i  što vas je uvrijedilo i vidite kakav će te odgovor dobiti. A vjerujte mi da su najčešće u pitanju nesuglasice koje se tako lijepo mogu riješiti ali ako i ne mogu, onda neka svako živi svoj život, i nemojte okolo ići i ogovarati, imali ste priliku reći sve kad ste trebali!!!

Nemojte dopustiti da vam se zbog  nesuglasica prijateljstva razore. Budite uvijek spremni o svemu otvoreno razgovarati. Normalno je da svak ima pravo na svoje mišljenje ali pokušajte to lijepo upakovati pa prenijeti i pokušajte nekad sebe staviti u nečiju situaciju, vjerujem da ćete se međusobno mnogo bolje  razumijeti.

Možda se slažete sa mnom a možda i ne, ali kao sto već rekoh, imate pravo na svoje mišljenje.

I još jedna stvar..

Nemojte biti zavidni i ljubomorni, to vam je najgora bolest!!! Budite sretni zbog drugih, jer samo vam se na taj način sreća može vratiti…Ali o tome ću neki drugi put.

 

Blue Strapless Belted Knee-Length Summer Dress

 

 

Dress: Amiclubwear

Photo by Alma 🙂