Stari grad Ostrožac

Prije nekoliko dana sam prijateljicom posjetila jednu predivnu tvrđavu koja je spomenik kulture i neprocjenjivo blago Bosne i Hercegovine.

U pitanju je Stari grad Ostrožac u Cazinu-mjesto koje prolaznike ne ostavlja ravnodušnim.

Ovom unikatnom tvrđavom su kroz historíju  hodili begovi, knezovi, grofovi, vitezovi, pjesnici i umjetnici…

Kad sam prvi put svojim mužem otišla na stari grad, pričao mi je kako su gradom za vrijeme Osmanskog carstva, punih 300 godina, vladali njegovi preci- begovska porodica Beširević, sve dok ga Mehmed-beg Beširević nije prodao grofu Lotharu von Berksu koji je bio tadašnji gradonačelnik u Bihaću.

Grad je izgrađen iznad krajiške ljepotice-rijeke Une. Velikih je dimenzija i unikatne arhitekture. Po svojim dimenzijama predstavlja jedan od većih utvrđenih gradova u našoj zemlji.

Čitala sam o tome kako je dvorac bio raskošno uređen. Odaje su mu bile pune umjetničkih dijela,  bogatih biblioteka i umjetničkih slika. Toga danas naravno više nema jer je historija i vijeme učinila svoje. Pojedini dijelovi su u jako lošem stanju za čiju obnovu bi se mnogo novca trebalo uložiti, što je nažalost nemoguće kao i za svaku drugu historijsku građevinu u našoj zemlji. Smatram da bi se ovom mjestu trebala dati malo veća medijska pažnja jer predpostavljam da mnogi još nisu ni čuli za ovaj dvorac koji je kao iz bajke. Isto tako vjerujem da ovaj grad krije mnoge tajne i mističnosti koje bi se mogle još istražiti.

Među zidinama starog grada je nastalo na stotine skulptura, mnogi je autori danas nazivaju “Galerijom pod vedrim nebom”.

2013. godine Stari grad  Ostrožac je proglašen nacionalnim blagom Bosne i Hercegovine.

Državo moja nemoj dozvoliti da nam propadne i ovo kulturno naslijeđe.

Da li ste čuli i posjetili ikad ovo mjesto i kako vam se dopada?

 

Dress: SHEIN

Shoes: Amiclubwear